Vítejte na Giantmicrobes!

Salmonela
Salmonela
Salmonella typhimurium
Bakterie Salmonella objevil v roce 1885 americký veterinář Daniel E. Salmon a patří k hlavním příčinám otravy potravinami na světě.

Salmonella je velmi běžná a najdeme ji na mnoha druzích potravin. Mohou ji také přenášet domácí mazlíčci, zejména plazi. Nicméně k nejoblíbenějšímu životnímu prostředí salmonely patří drůbež a vejce a měli bychom s nimi zacházet skutečně opatrně.

Jak tedy bakterie Salmonella překročí mikrobiální cestu, aby se dostaly ke své další oběti? Běžnými cestami jsou dresink na salát césar, doma vyrobený vaječný koňak, zmrzlina, majonéza, holandská majonéza a ledové polevy, o nedopečeném kuřecím ani nemluvě. Často také za nákazu mohou nehygienické postupy v kuchyni, jako je nedodržování důkladného mytí rukou, nádob a povrchů, které přišly do styku se syrovými potravinami.

K salmonelovým infekcím zpravidla dochází po inkubační době 6 až 48 hodin, trvají méně než týden a nevyžadují lékařské ošetření. Avšak ve vážných případech – zpravidla u mladých, starých a lidí s porušeným imunitním systémem – si dehydratace z nadměrného vyměšování vyžádá hospitalizaci. (A pokud se bakterie dostanou mimo gastrointestinální trakt a infikují  krevní oběh, je okamžitá hospitalizace nařízená.)

Třebaže jsou dlouhodobé účinky vzácné, může někdy trvat měsíce, než se zcela obnoví soulad zažívacího a trávicího traktu. (Ve velmi vzácných případech se mohou rozvinout i artritické bolesti známé jako Reiterův syndrom.) Takže buďte rozumní: myjte si ruce a jezte dovařené jídlo, jinak můžete spolknout Salmonellu – a shodit se.



Rozměr:
  výška:  14 cm
  šířka:     4 cm

Salmonela

Uvedené ceny jsou vč. DPH

Dostupnost: 18 ks

Salmonela
255,- Kč

Přihlášení proběhlo v pořádku.

Jste příhlášen jako Host.
Neplatné uživatelské jméno, nebo heslo.