Vítejte na Giantmicrobes!

Otrava jídlem
Otrava jídlem
Bacillus cereus
Třebaže existuje mnoho příčin otravy jídlem (včetně mnohých virů a bakterií, ani nemluvě o toxinech a pesticidech), jednou z běžných přísad nacházených ve zkaženém jídle je Bacillus cereus – a když ho požijete, může vám způsobit skutečně vážnou poruchu trávení!

Jsou dva primární typy onemocnění souvisejícího s B. cereus a dělí se podle toho, zda otrávené jídlo nakonec naše tělo opouští nahoře nebo dole. Průjmovou formu může vyvolat přítomnost B. cereus v jakékoli z mnoha infikovaných potravin (včetně mléka, masa, zeleniny a ryb), dávivá forma (zvracení) je nejčastěji důsledkem požití kontaminované rýže (či jiných škrobnatých produktů), jaké se často podávají v čínských, mexických a dalších restauracích rychlého občerstvení.

Problém je, že spory B. cereus jsou často přítomné v nevařené rýži. Protože jsou ale odolné horku, ne vždy se zničí při vaření rýže, zvlášť když se vaří v páře nebo připravuje příliš rychle. Když se pak rýže udržuje teplá nebo nechá před umístěním do chladničky pomalu chladnout na pokojovou teplotu – a tak to často je u jídel připravovaných k odnesení nebo doručení – může se B. cereus rychle množit, až je přítomný v koncentraci způsobující onemocnění.

Co si musíme zapamatovat: pokud jde o rýži a jiné škrobnaté potraviny, je důležité důkladně je uvařit, sníst je, dokud jsou čerstvé, a zbytky ihned dát do chladničky. Jestli to neuděláte, může se od vás štěstí ve spěchu odvrátit.


Rozměr:
  výška: 20 cm
  šířka:    4 cm

Otrava jídlem

Uvedené ceny jsou vč. DPH

Dostupnost: 8 ks

Otrava jídlem
255,- Kč

Přihlášení proběhlo v pořádku.

Jste příhlášen jako Host.
Neplatné uživatelské jméno, nebo heslo.