Vítejte na Giantmicrobes!

Jogurtové bakterie
Jogurtové bakterie
Lactobacillus bulgaricus
Slovo jogurt pochází z tureckého výrazu „yogurt“ označujícího středovýchodní pokrm, který není ničím jiným než mlékem lahodně zkvašeným díky zvláštním kmenům běžné bakterie. Jogurt se vyrábí už nejméně 4 tisíce let a může být dokonce tak starý jako je lidská civilizace!
Dnes samozřejmě nevíme, jak byla výroba jogurtu objevena. Ale je jisté, že teplé podnebí Středního východu muselo umožnit rychlé srážení mléka. Kmeny bakterie přítomné v mléce musely často vytvářet jedovaté toxiny, které mléko pouze kazily. Ale jednoho dnes jistá bakterie srazila mléko takovým způsobem, že to nejen chutnalo dobře, ale zároveň to jogurt konzervovalo. (Prakticky vzato se mléčné cukry přeměnily na mléčnou kyselinu, která dává jogurtu jeho charakteristickou chuť.) Když se do zrajícího jogurtu přidalo více mléka, kultury bakterií se rozrůstaly – a jogurtu bylo více.
Proces výroby jogurtu je znám už dlouho. Ale teprve na začátku 20. století ruský mikrobiolog Ilja Mečnikov, který zkoumal zvyky dlouhověkých bulharských pastevců, objevil mikroorganismy, které jsou příčinou zázračné přeměny mléka na jogurt. Mečnikov pojmenoval na počest Bulharů hlavní kmen jogurtové bakterie Lactobacillus bulgaricu. (Druhý kmen se jmenuje Streptococcus thermophitus).
Doktor Mečnikov věřil, že životadárné kvality kultivovaných mléčných výrobků prodlužují průměrnou délku života až na 150 let! Možná by tedy stálo za to zahrnout jogurt do vašeho jídelníčku…

Rozměr:
  výška:  15 cm
  šířka:     5 cm
  hloubka: 4 cm

Jogurtové bakterie

Uvedené ceny jsou vč. DPH

Dostupnost: 8 ks

Jogurtové bakterie
255,- Kč

Přihlášení proběhlo v pořádku.

Jste příhlášen jako Host.
Neplatné uživatelské jméno, nebo heslo.