Vítejte na Giantmicrobes!

E. Coli
E. Coli
Escherichia coli
Bakterii Escherichia coli určil v roce 1885 rakouský lékař Theodor von Escherich. Její bičíky (porost, jenž může vyrazit kdekoli na jejím těle) se mohou vlnit a pohánět ji vpřed rychlostí porovnatelnou ve světě bakterií s torpédem.

Mnohé kmeny E. coli jsou neškodné a ve velkých počtech přítomné v lidském a zvířecím střevě. E. coli navíc patří k nejprostudovanějším ze všech stvoření. Nejen že je všudypřítomná, ale snadno se kultivuje. Za ideálních podmínek se může dělit každých 20 minut, z jediné buňky jich může za méně než 10 hodin vzniknout přes miliardu!

E. coli však může také uniknout mimo lidský a zvířecí střevní trakt a způsobit jak močové, tak vážné břišní infekce. A určité kmeny (jako neblaze proslulý O157:H7) ovšem mohou způsobit i otravu jídla.

Přemnožení E. coli se připisuje různým příčinám (jako je nepasterizované mléko a kontaminovaná voda), ale mezi nejběžnější příčiny patří nedovařené mleté hovězí. Ke kontaminaci zpravidla dochází na jatkách, když se vnitřní bakterie dobytka nedopatřením dostanou do styku s povrchem hovězího. Proces mletí pak distribuuje bakterie v mase, kde je pravděpodobnější, že zůstane nedovařené.

Protože ke kontaminaci E. coli stačí velmi málo bakterií, kontaminované maso vypadá a je cítit normálně. Jestliže jste tedy masožravci, nejjistější cestou, jak nepřijít s E. coli zblízka do styku, je maso důkladně tepelně upravit a nechat si steak pořádně propéct.


Rozměr:
  výška:  8 cm (bez chapadýlek)
  šířka:   14 cm

E. Coli

Uvedené ceny jsou vč. DPH

Dostupnost: 6 ks

E. Coli
255,- Kč

Přihlášení proběhlo v pořádku.

Jste příhlášen jako Host.
Neplatné uživatelské jméno, nebo heslo.